Chiar dacă ochelarii nu se bucură de popularitatea altor invenții precum roata, automobilul sau internetul, ei sigur reprezintă una din invențiile ce au schimbat felul în care privim lumea. În țările dezvoltate, peste 50% din locuitori citesc cu ochelarii pe nas. John Lennon, Superman, Adolf Hitler și Charles Darwin sunt doar câteva dintre personalitățile care s-au remarcat ca putători de ochelari dar, până la ei, ochelarii de vedere au trecut printr-o perioadă de dezvoltare îndelungată.

Legenda spune că filozoful Seneca (4 î.Hr. – 65 d.Hr.) ar fi citit „toate cărțile din Roma” folosindu-se de un bol plin cu apă pentru a mări scrisul. Împaratul Nero urmărea luptele dintre gladiatori printr-un smarald șlefuit. Însă până la matematicianul și astronomul egiptean Claudius Ptolomeu nimeni nu și-a dat seama cum funcționează a lentilei, numai că la acea vreme metodele de prelucrare a sticlei erau rudimentare, iar ideile lui nu au putut fi puse în practică. Cele mai vechi lentile datează din anul 640 și au fost găsite într-un sit arheologic din apropierea orașului Mosul (Irak). Acestea erau realizate prin șlefuirea pietrelor prețioase si aveau un diametru de aproximativ 4 cm.

Multă vreme ochelarii erau folosiți doar pentru corectarea prezbitismului, o afecțiune ce se instalează odată cu vârsta la marea majoritate a populației și care afectează vederea de aproape. În 1604 Johannes Kepler este primul ce reușește să explice de ce lentilele convexe le sunt utile celor care suferă de prezbitism, iar cele concave miopilor. Până în 1725 ochelarii erau greu de purtat ei sprijinindu-se doar pe nas, creatorul englez de instrumente optice James Ayscough fiind cel căruia i-a venit ideea atașării brațelor laterale, prin care ochelarii se fixează de urechi.

De-a lungul vremurilor oameni celebri au fost purtători de ochelari de vedere: Benjamin Franklin, Ludovic al XV-lea, James Watt, Goethe, Napoleon, Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Hans Christian Andersen, Abraham Lincoln, Charles Darwin, Mark Twain, Claude Monet, Thomas Edison, Sigmund Freud, Theodore Roosevelt, Mahatma Gandhi, Adolf Hitler, Audrey Hepburn, John Lennon, Anthony Hopkins etc.


Pentru detalii si informaţii contactaţi cel mai apropiat cabinet oftalmologic Platinum Optik selectându-l de pe pagina de contact.

Dacă doriți să vă programați pentru o consultație oftalmologică, consiliere în vederea achiziționării de lentile de contact, ochelari sau alte servicii, vă rugăm completați formularul de mai jos:
 • Nume*Numele dumneavoastră complet
  0
 • Email*Adresa dumneavoastră de e-mail
  1
 • Telefon*Numărul dumneavoastră de telefon
  2
 • Data*
  3
 • Ora*
  4
 • Nr. de pers. programate*
  5
 • Centrul Platinum Optik*
  6
 • Mesaj*dacă doriți să adăugați unui
  7
 • 8