Ochelari de soare potriviți: cum alegem

Blog page

Atunci când dorim să ne cumpărăm o pereche de ochelari de soare trebuie să ţinem cont, pe lângă aspectul lor estetic care este de multe ori pus pe primul loc, de anumite reguli pe care orice medic specialist oftalmolog le recomandă.

  1. Cea mai importantă regulă este ca ochelarii pe care îi achiziţionaţi să aibă protecţie solară care blochează razele ultraviolete în proporţie de 99%. Pentru aceasta verificaţi întotdeauna eticheta ochelarilor pe care trebuie să fie înscris gradul de absorbţie UV.
  2. Alegeţi ochelarii care au lentile suficient de închise la culoare pentru a filtra între 75 şi 90 % din lumina vizibilă care în timp ne oboseşte ochii şi provoacă dureri de cap. Puneţi-vă ochelarii şi uitaţi-vă în oglindă. Dacă vă vedeţi ochii, înseamnă că lentilele nu sunt suficient de închise, deci nu pot fi un paravan pentru lumina vizibilă. Atenţie însă, o pereche de ochelari cu lentile închise la culoare nu asigură protecţia necesară decât dacă au şi filtru de protecţie contra razelor ultraviolete.
  3. Puteţi opta pentru lentile polarizate (care au proprietatea de a tăia strălucirea luminii şi reflexia, mai ales când conducem sau pescuim) sau pentru cele fotocromice (care îşi modifică intensitatea culorii în funcţie de lumină).
  4. Dacă purtaţi ochelari de vedere puteţi asocia lentila cu valoare dioptrică cu cea de protecţie UV.
  5. S-a demonstrat că lentilele din plastic blochează cea mai mare parte a ultravioletelor. În plus, acestea sunt şi cele mai sigure pentru ochi, în cazul în care se sparg.
  6. Nu vă lăsaţi păcăliţi de preţul mare al unora dintre ochelari. Un preţ ridicat nu înseamnă neapărat că ochelarii oferă o protecţie mai mare, ci doar faptul că sunt la modă.

Unii ochelari de soare pot afecta grav vederea

Dacă nu purtaţi ochelarii de soare potriviţi riscaţi să vă alegeţi cu stări de oboseală sau dureri de cap. Medicii avertizează că ochelarii cumparaţi din piaţă de la tarabe, fără etichetă cu indicaţii precise de protecţie solară, distorsionează imaginea şi există pericolul ca după ce îi purtaţi vreme îndelungată să aveţi nevoie de ochelari de vedere.

Sfatul nostru e să cumpărați ochelari de soare din magazine specializate de optică autorizate de Ministerul Sănătăţii, aşa cum sunt Centrele PLATINUM OPTIK.

Distribuie...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page