Ce treabă are angajatorul cu protecția ochilor angajatului!? Sunt acestea cheltuieli deductibile?

Fie că eşti angajat într-un domeniu care implică lumina albastră emisă de un monitor, fie că eşti angajatorul acestui tip de colaborator, trebuie să vă împărtăşim ceva: în 2006, după ce numărul persoanelor care au început să fie „iradiate” de omniprezentele monitoare (denumite în hotărâre ecrane de vizualizare) a crescut simţitor, HG 1028 a extins necesitatea acordării echipamentului de protecţie şi în sfera privirii la calculator, definind ca obligatorie protejarea ochilor în timpul lucrului la el. Au trecut 10 ani de atunci şi pe lângă monitorul catodic de la serviciu a mai apărut unul plat acasă, un televizor LCD, o tabletă şi un smartphone, toate folosite însumat peste 10 ore/zi.

Pe scurt, pe lângă ce stipulează actul normativ, interesul de a purta o protecţie corespunzătoare este unul comun, având în vedere că ochii sunt solicitaţi de către dispozitivele cu pricină atât la serviciu, cât şi acasă şi în timpul liber.

Din punct de vedere legal, angajatorul poate deconta cheltuielile cu protecţia în faţă calculatorului, şi mai mult decât atât, îşi poate motiva angajatul cu o măsură de siguranţă pe care nu mulţi o folosesc.

Bineînţeles, lentilele nu levitează, şi prin „protectie în faţă ecranelor de vizualizare” se înţelege un ochelar cu tot cu ramă, însă, fără să dorim să dorim să supăram persoanele angajate, angajatorul nu este obligat (nici de lege şi nici moral) să suporte cheltuiala suplimentară generată, spre exemplu, de aspectul estetic al ramei, brandul, sau de cel funcţional suplimentar (ex.: tratamente conexe, care nu interesează lucrul cu ecranele în cauza, ochelari de rezervă, etc), aşadar, în funcţie de înţelegerea pe care o aveţi cu angajatorul, noi pregătim un contract individual de prestări servicii pentru fiecare dintre voi, pentru a conferi cadrul legal prevăzut.

Indiferent de numărul de angajaţi al unei companii şi indiferent de politica internă a fiecăruia, deopotrivă angajaţi şi angajatori, noi va stăm la dispoziţie cu toate cele necesare să încheiem o colaborare frumoasă, mutual benefică şi durabilă. Pentru explicaţii suplimentare şi personalizate, va invităm, când aveţi câteva minute de investit, la oricare dintre cele 5 centre Platinum Optik din Piatra Neamţ, Iaşi, Român şi Târgu Neamţ pentru a găsi împreună soluţia optimă.

Distribuie...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page